Blogul-cartea secolului XXI



A fost odata, demult, cand tinerii precum si adultii aveau abonament la biblioteca, iar pentru o carte nou aparuta se faceau liste de asteptare si abia dupa cateva saptamani de la aparitia in biblioteca o puteai citi. Jurnale de dragoste, romane politiste, carti de aventuri, fabule, basme, poezii, cu toate aveau ceva deosebit atunci. Chiar daca nu era lumina electrica noaptea, copiii precum si adultii stateau la lumina lumanarii pentru a citi inca un capitol dintr-o carte. Odata ce faceai rost de acea carte, nu o mai lasai din mana pana nu o terminai.

Cat de demult? Cam acum vreo 20-30 de ani , cand Ceausescu era la conducere.
De ce s-au pierdut acele obiceiuri? Poate pentru ca a aparut calculatorul, televizorul, INTERNETUL.

In sec XXI, vechile jurnale au fost inlocuite cu blogurile. O arata si staticile: multe bloguri au peste 1.000.000 de vizitatori unici intr-un an.
Cate carti se pot mandri cu peste 1.000.000 de copii vandute intr-un an? O alta explicatie este pentru scaderea numarului de carti vandute ar fi si aparitia audio-books-urilor.
Vazand aceasta tendinta a blogurilor, s-a vehiculat o idee potrivit careia sa se tipareasca aceste bloguri.
Personal, nu stiu daca ideea ar avea mare succes.

Contra:

1. In Romania sunt 12 milioane de utilizatori de Internet ( martie 2008) , insa nu toti au accesat vreodata un blog.
2. Blogurile sunt citite in general de persoanele intre 15-35 ani .
3. Blogurile sunt impartite pe mai multe categorii , fiecare dintre acestea avand grupul lor de cititori.

Pro:

Insa, calculand ca unele dintre aceste bloguri sunt scrise de bloggeri renumiti: Mihai Bendeac, Mircea Badea, etc. situatia se schimba.
Asa cum revista suporterilor dinamovisti, stelisti, rapidisti etc. , revistele cu manele etc. se vand, tot asa de bine s-ar putea vinde si revista sau ziarul unui blog.

Pare o idee indrazneata insa, asa cum lumea este doritoare sa citeasca un interviu cu X in exclusivitate , tot la fel s-ar putea ca acele persoane sa doreasca sa vada ce a mai facut Y, cum , de ce etc.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu